Flasklagrad “whisky”

flattr this!

För ett tag sen (cirka 7-8 månader sen) fick jag en ide om att göra “whisky” hemma. Mest för att jag var nyfiken vad det skulle bli av det hela. Min idé var att försöka lagra whisky på flaska. New make, tomflaska och gamla fatbitar fanns hemma. Men då jag var sugen på att testa en “bourbonlagring” så kontakta jag med Thorslundkagge, de som fixar ihop faten till Mackmyra, och fick loss några restbitar från bourbonfat.
Sen var det bara att såga till bitarna och stoppa ner de i flaskan och hälla på new maken. Jag valde mellan Yamazaki, Ardmore och Laphroaig och valde den sistnämnda. Anledningen var helt enkelt att jag hade mest av den.

Redan efter 24 timmar så hade råspriten börjat få bra med färg, och jag hade funderingar på att ta ut en av de två ekstavarna jag hade stoppat i, men då de sugit i sig massa råsprit och svält och därmed kilat fast sig i flaskan så var det omöjligt.

Flaskan har nu stått i whiskyskåpet i  6 ½ månader och fått ordenligt med färg, och börjar nästan att få en viss whiskydoft. Det smakar ungt och rått och är helt odrickbart. Men lika kul för det är det. Hur länge det ska stå där har jag inte bestämt, men det lutar åt att det får stå där länge då det är odrickbart. Har även lite planer på att “slutlagra” det med fatbitar från ett sherryfat längre fram.

Fortsättningen följer…

9 Comments:

 1. Riktigt häftigt. Bra initiativ :-) Hoppas det blir “drickbart” någon gång. Har/ska du prova att göra en finnish på en redan klar whisky, på samma sätt? En annan fråga är: Varför har du så mycket råsprit/Newmake? Har du fler planer?

 2. Låter som nått man skulle testa det där med att slutlagra en redan färdig whisky. tål att tänkas på. Sen är det inte så jättemycket new make jag har, tror det är 3-4 flaskor kvar av det nu. Jag använder det när jag håller provningar för att folk ska kunna lukta o smaka (om de vill hehe) på det.

 3. Ok. Har nämligen en galen ide. Att “mätta” en stav med glögg, för att sedan göra en slutlagring med det, på ex Nadurra. Har du några småstavar till övers så är jag själv intresserad att prova. (Köpes eller bytes mot sample) :-)

 4. :) det låter riktigt galet. Visst har jag några fatbitar över, skicka mig ett mail med adressen så ska jag ordna det.

 5. Så lite så! Lycka till :D

 6. Projektet klart och provat. Men….
  Nää, det var igen höjdare. :-)
  Har du provat din något mera?

 7. nej jag har inte provat den nått mer, men om några veckor fyller den ett år så då tänkte jag ta mig en dram av denna :)

 8. avatar
  Mathias Andersson

  Köpte ett 3L fat från Torslundskaggen och fyllde med en nästan kolsvart PX-sherry, efter några månader så tömdes detta och fatet fylldes istället med Laffe CS. 2 veckor fick räcka, då hade det redan gått från sin vanliga färg till mörk röd :) Vart riktigt bra faktiskt, rökig marsipan, mycket sötma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>